Yersinia enterocolitica O: 3 infekcje u niemowląt i dzieci, związane z przygotowaniem gospodarstw domowych do hodowli cd

Data pojawienia się choroby u pacjentów z potwierdzoną kulturowo Y. enterocolitica Zakażenia w Atlancie od listopada 1988 r. Do 10 stycznia 1989 r. Od listopada 1988 r. Do stycznia 1989 r. Wystąpiły dwa rodzaje zakażeń Y. enterocolitica. wykryte w Atlancie: jedno wokół Święta Dziękczynienia i jedno wokół świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku (ryc. 1). Y. enterocolitica O: 3 wyizolowano od 14 pacjentów, a Y. enterocolitica O: 1,2,3 od jednego pacjenta. Wszyscy pacjenci byli czarni, a wszyscy oprócz nich byli niemowlętami; mediana wieku wynosiła 3 miesiące (zakres od 17 dni do 10 lat). Żaden z pacjentów nie był spokrewniony i mieszkał w różnych częściach miasta. Jedenaście (73 procent) pacjentów otrzymało pomoc federalną za pośrednictwem Programu WIC.
Objawy i objawy zgłaszane u 15 pacjentów obejmowały biegunkę (100 procent), gorączkę (100 procent), drażliwość (66 procent), małe pasma krwi w stolcu (60 procent) i wymioty (27 procent). U trzech pacjentów gorączka poprzedzała wystąpienie biegunki o jeden dzień. Choroba trwała średnio 11 dni (zakres od 3 do 28 dni), a siedmiu pacjentów było hospitalizowanych. Y. enterocolitica wyizolowano z próbek kału od 14 pacjentów i z krwi u jednego pacjenta, 17-dniowego niemowlęcia. Hodowle krwi przeprowadzone na dwóch innych przypadkach były ujemne dla Y. enterocolitica. Nie doszło do śmierci. U sześciu niemowląt w wieku poniżej trzech miesięcy, które były w dwóch różnych szpitalach i dla których dostępna była informacja hematologiczna, stosunek niedojrzałych do całkowitych neutrofili wynosił od 0,84 do 0,95 podczas pierwszych 4 dni choroby u 5 niemowląt iu jednego niemowlęcia. , 11 dni po rozpoczęciu choroby.
Trzynaście z 15 pacjentów zostało włączonych do badania kliniczno-kontrolnego. Dane dotyczące ekspozycji dla dwóch pacjentów były niekompletne, ponieważ nie byliśmy w stanie skontaktować się z głównym świadczeniodawcą. Wszystkich 12 pacjentów, którzy byli niemowlętami i 23 z 24 kontrolnych, którzy byli niemowlętami, było karmionych formułą komercyjną. Metody przygotowania formuły w przypadku i gospodarstwach kontrolnych były podobne. Nie zidentyfikowano marki ani źródła formuły wspólnej dla pacjentów przypadku i nie znaleziono związku między chorobą a korzystaniem z określonej kliniki WIC lub sklepu spożywczego. W dwunastu z 13 przypadków (92 procent) gospodarstwa domowe zostały jednak przygotowane na dwa tygodnie przed wystąpieniem choroby pacjenta, w porównaniu z 5 z 26 kontrolnych gospodarstw domowych (19 procent, przedział ufności 95 procent szansy na wystąpienie choroby) stosunek 4,96 do nieskończoności; P = 0,00009). Choroba i przygotowanie młodych współczulców nadal były istotnie związane, gdy każdy z dwóch pacjentów był analizowany oddzielnie (pierwszy klaster: 95-procentowy przedział ufności, 2,64-nieskończoność; P = 0,005; drugi klaster: 95-procentowy przedział ufności, 1,59-nieskończoność; P; = 0,033). Nie znaleziono związku między chorobą a częstotliwością, z jaką inne produkty wieprzowe zostały przygotowane w gospodarstwie domowym.
Chusteczki przygotowywano przez gotowanie dużych jelit świń po usunięciu tłuszczu i cząstek materii kałowej
[więcej w: olx szczucin, woda w plucach, za krótkie wędzidełko ]