salus wałbrzych endokrynolog ad 6

Przeciwnie, poziom apolipoproteiny B był istotnie zmniejszony wśród mężczyzn w grupie stosującej dietę i ćwiczenia fizyczne w porównaniu z grupą ćwiczącą i grupą kontrolną, podczas gdy zmiany poziomów AI apolipoproteiny u mężczyzn nie różniły się istotnie pomiędzy grupami (tabela 4). Stopień zmian poziomu glukozy na czczo i dwóch godzin (po prowokacji) nie różnił się istotnie pomiędzy grupami w przypadku obu płci. Spoczynkowa częstość akcji serca była istotnie niższa u obu płci w grupie stosującej dietę i wysiłek fizyczny niż w grupie kontrolnej. Spoczynkowe rozkurczowe ciśnienie krwi było również niższe u mężczyzn w grupie stosującej dietę i wysiłek fizyczny niż u mężczyzn w grupie kontrolnej. Dyskusja
Badanie to przedłuża nasze poprzednie badania dotyczące wpływu diety, ćwiczeń fizycznych i utraty masy ciała na poziomy lipoprotein w osoczu u mężczyzn z nadwagą9,10 i kobiet przed menopauzą10 u mężczyzn i kobiet po menopauzie, u których występuje wysokie ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ponieważ mają one niski poziom cholesterolu HDL i umiarkowanie podwyższony poziom cholesterolu LDL. Badanie ograniczyliśmy do osób z poziomem cholesterolu LDL, przy których nie zaleca się leczenia farmakologicznego przed podjęciem próby obniżenia poziomu cholesterolu LDL poprzez długotrwałe zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie, w szczególności tłuszczów nasyconych.6,11 Chcieliśmy ustalić, czy zmiany w dieta jeszcze bardziej zmniejszyłaby poziom cholesterolu HDL, potencjalnie zwiększając, a nie zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i czy dodanie ćwiczeń aerobowych do diety etapu 2 zrównoważyłoby ten niekorzystny efekt, jak wykazaliśmy wcześniej w badaniu mężczyźni z nadwagą i kobiety przed menopauzą.10 W obecnym badaniu dieta NCEP w kroku 2 nie zmniejszyła znacząco poziomu cholesterolu LDL u mężczyzn ani kobiet w porównaniu z grupą kontrolną; gdy dieta była połączona z ćwiczeniami aerobowymi, jednak uzyskane obniżenie poziomu cholesterolu LDL było znaczące, bez negatywnego wpływu na cholesterol HDL.
Średnio zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy kwalifikowali się do tego badania, mieli początkowe spożycie tłuszczu w diecie, które było zbliżone do tych w diecie NCEP Etap 1, co mogło przyczynić się do ich niskiego poziomu cholesterolu HDL. Niemniej jednak, poziom cholesterolu LDL w stanie wyjściowym skłoniłby lekarza przestrzegającego wytycznych NCEP do zalecania terapii dietetycznej w celu osiągnięcia diety Stopnia 2. Nasze wyniki sugerują, że stopniowe stosowanie diety w NCEP jest mało prawdopodobne, aby spowodować znaczące zmniejszenie Poziom cholesterolu LDL, szczególnie, że wielu pacjentów nie otrzyma tak kompleksowego programu żywieniowego, jak ten stosowany tutaj. Warto jednak zauważyć, że wytyczne NCEP podkreślają wagę dalszego zmniejszania spożycia tłuszczu i cholesterolu w diecie. Możliwe, że większy nacisk na zwiększenie spożycia niektórych produktów spożywczych, takich jak zboża, owoce i warzywa, przyniesie inny rezultat.
Obawa, że znaczna redukcja zawartości tłuszczu w diecie (do 20-22% kalorii), przy wzajemnym wzroście spożycia węglowodanów, podniesie poziomy triglicerydów24 lub pogorszy tolerancję glukozy25, nie była wspierana w tym badaniu, prawdopodobnie z powodu utraty wagi w grupach, które postępował zgodnie z dietą drugiego etapu
[przypisy: bromazepam, chloramfenikol, Enteroldienogest ]
[hasła pokrewne: węzły chłonne pachowe, wiązówka błotna, tussipico ]