Poprawa opróżniania żołądka w cukrzycowej gastroparezie przez erytromycynę – badania wstępne ad

Posiłki spożywa się w średnio (. SE) 8 . 2 minuty. Zaraz po skończeniu posiłku pacjenci i zdrowi badani siedzieli pomiędzy głowami dwugłowicowej kamery gamma wyposażonej w kolimatory średniej energii. U pacjentów 200 mg erytromycyny (lub placebo) podawano dożylnie przez 15 minut po posiłku. Jednoczesne przednie i tylne jednominutowe obrazy uzyskano zarówno w okienach energetycznych z technetem-99m i indem-111 co 10 minut przez jedną godzinę, a następnie co 15 minut przez kolejną godzinę. Regiony zainteresowania zostały oznaczone ręcznie wokół żołądka na każdym obrazie przednim i tylnym. Wyniki zostały skorygowane za pomocą średniej geometrycznej dla fizycznego rozpadu technetu, rozproszenia ilu indu do okna technetu i zmiany głębokości, gdy posiłek przeniósł się z dna do antrum. Wyniki wyrażono jako wartości procentowe ciał stałych i cieczy pozostających w żołądku w czasie po zakończeniu posiłku.
Wszystkich 10 pacjentów następnie leczono przez cztery tygodnie erytromycyną (250 mg etylobursztynianu erytromycyny [Abbott] doustnie trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem). Badaliśmy wpływ na opróżnianie żołądka rano w ostatnim dniu leczenia przy użyciu tej samej techniki scyntygrafii, a podwójnie izotopowy posiłek testowy spożywano 30 minut po doustnym podaniu 250 mg erytromycyny. Wyniki analizowano za pomocą testu t Studenta dla danych sparowanych lub niesparowanych. Wartości P mniejsze niż 0,05 uznano za znaczące.
Wyniki
Rycina 1. Prędkość opróżniania żołądka u pacjentów przyjmujących placebo lub erytromycynę i osoby zdrowe. Panel A pokazuje szybkość opróżniania stałej części posiłku testowego, wyrażoną jako średni (. SE) procent izotopu pozostającego w żołądku w różnych czasach po spożyciu posiłku, u 10 pacjentów z cukrzycą po podaniu dożylnym placebo (. – .) lub 200 mg erytromycyny (. – .) iu 10 zdrowych osób (. —- .). Panel B pokazuje stopień opróżnienia płynnej części posiłku testowego, wyrażony jako procent izotopu pozostałego u 10 pacjentów z cukrzycą po podaniu placebo (. – .) lub erytromycyny (. – .) iu 10 zdrowych osób (. —- .).
Tabela 1. Tabela 1. Średnia (. SE) Procent jednoczesnych zatrutych ciał stałych i płynnych pokarmów zatrzymanych w żołądku 60 i 120 minut po ukończeniu posiłku u pacjentów z cukrzycą i zdrowych. Figura 1A pokazuje procent stałej części posiłku, który pozostał w żołądku w czasie u 10 pacjentów z cukrzycą po dożylnym podaniu placebo i erytromycyny (200 mg) oraz u 10 zdrowych osób dopasowanych do wieku i płci. Średnie wartości po 60 i 120 minutach przedstawiono w Tabeli 1. Erytromycyna znacznie przyspieszyła bardzo powolne opróżnianie żołądkowe ciał stałych u pacjentów z gastroparezą cukrzycową; po infuzji erytromycyny opróżnianie ciał stałych było szybsze u pacjentów niż u zdrowych osób, a prędkość zbliżała się do szybkości opróżniania płynów u zdrowych osób.
Figura 1B pokazuje procent płynnej części posiłku zatrzymanego w żołądku w czasie u 10 pacjentów z cukrzycą po dożylnym podaniu placebo i erytromycyny orazu 10 zdrowych osób
[podobne: za krótkie wędzidełko, sotahexal, witamina c lewoskretna ]